Magnolia Art Kertépítő Kft. - kerttervezés, kertépítés
English


Jótanácsok

 
Mikor terveztessük meg kertünket?
 
Otthonunk határa nem áll meg az épület sarkainál. Az épületet már tervezéskor a kerttel közösen kell elképzelni, ezért a kert tervezését lehetőleg az építész tervekkel párhuzamosan vagy utána, de mindenképp a kivitelezés megkezdése előtt érdemes megtenni. Ennek oka, hogy az épülethez tartozó lépcsők, teraszok, építmények befolyásolják a kertet. Jó ha ezeket utólag nem kell nagy költségekkel megváltoztatni. Kertbe való elektromos-, vízkiállásokra vagy a burkolatok alá az öntöző rendszernek, kerti világításnak szükséges védőcsövekre gondolni kell még a munkák megkezdése előtt.
 
 
Mit várok el a kertemtől, mennyi fenntartást igényeljen?
A cserje- és évelőfoltok nagyságával egyenes arányban nő a fenntartás (gyomlálás, öntözés, szegélyezés, visszametszések stb.) igénye. Próbáljuk saját igényeinket felmérni abból a szempontból, hogy valóban akarunk-e egy gyönyörűen megkomponált kertet és fenn tudjuk-e később tartani. Esetleg nem jobb megoldás-e a fenntartással megbízni valakit, vagy érdemesebb az igényeinkhez jobban illő alacsonyabb fenntartásra törekedni. Minél szebb és intenzívebb egy kert, annál több fenntartást igényel.
 
 
Megéri-e automata öntözőrendszert telepíteni?

ha nem akarja a kert megépítésére fordított befektetést, és a növények életét kockáztatni,

- ha nincs napi több órája a kézi öntözésre - melynek nagy része a forróságban úgyis elpárolog

- ha egyenletes, a növények igényeihez mért öntözést szeretne éjszaka, miközben Ön pihen

- ha egy nyaralás után nem szeretné, hogy kiégett fű és elhervadt virágok fogadják

 

akkor IGEN!


 

Mit kell tenni a növények meggyökeresedése, megeredése érdekében?

A fásszárú növényzet a telepítés után legalább még egy-két évig ( függ a növénytől és annak méretétől) intenzív öntözést igényel. Alapszabály: inkább ritkábban, de nagy vízadagokkal öntözzünk. A fák és nagyobb cserjék esetén az öntözőrendszert segíteni kell kézi öntözéssel ebben a kezdeti időszakban!

 

Milyen látvány fogad majd a kert átadásakor?

Bármilyen nagy növények is kerülnek beültetésre, néhány évre sajnos szükség van ahhoz, hogy a fák, évelők, cserjék összenőjenek, megnőjenek. Néha az elültetett növények szinte alig észrevehető tömegűek egy kert nagyobb terében, ahhoz azonban, hogy 3-4 év múlva ne kelljen a túl sűrű telepítés miatt a növényeket kidobni, érdemes türelemmel várni.

 

Ábránd-e az örökzöld, mindig virágzó növények sokasága?

A növények többsége vagy egész éven át lombjával (örökzöldek) vagy néhány héten át virágzatával díszít. A kettő együtt nem megy (kivéve tűztövis, rododendron, erika és még néhányan). Mind a cserjéknek, mind az évelőknek van egy (esetleg két) virágzási csúcsa, amikor gyönyörűek (ez az amikor a képeken, katalógusokban is megörökítik őket), de egyébként az év többi részében csak lombjukkal vagy termésükkel díszítenek. Továbbá gyakran fontos követelmény, hogy ne legyen gondozásigényes, lehetőleg vízre se legyen nagyon szüksége, olcsó legyen, a szomszédénál mindenképp nagyobb, de legalább két ember magasságú. Ezek a követelmények jól egyesülnek a mű és selyemvirágkészítők szakmájában, viszont sajnos ezzel nem foglalkozunk, de egyéb más varázsláshoz kérjük látogassák meg a 
www.HarryPotter.com honlapot. Kisebb galamb eltünetetés és nyuszivarázslás viszont már nekünk is rutinból megy ! :)

 

Kutya, kert vagy kutyás kert?

A kutya és a kert nem, vagy csak nagy kompromisszumok árán egyeztethető össze, nincs "kutyabiztos" kert. Ha már van kutya, jobb a kistestű, csekély taposást okozó vagy nagytestű, de nagyon lusta kutyafajták. ( Ha már állat akkor inkább javasolnánk az alföldi rónára és futóhomokra kiválóan adaptálható teve, sivatagi róka és dögkeselyű triumvirátust, vizes területekre, különösen kertitó, vízarchitektúra esetén a viziló, krokodil, kajmán társítást, egy átlagkertbe pedig az orrszarvú, elefánt és gnu trojkát.)

 

Milyen legyen az örökzöld és a lombos növények közti arány?

Ha lehet, ne vigyük túlzásba az örökzöldek, főleg a fenyők alkalmazását; a magyarországi növénytársulások többnyire lombhullató fajokból állnak, egy tisztán örökzöld kert tájidegen és a kevés virág miatt gyakran nyomasztó hatású, változatlan, monoton. Az arányoknál mindenképp megszívlelendő, hogy 30- 40%-nál ne legyen több örökzöld, annak is jó ha több mint fele lomblevelű örökzöld és csupán a kisebb rész fenyő, így minden évszakban változatos színek és formák érvényesülhetnek kertünkben.

 

Megszállottságból túlzsúfolt kert?

Ne legyünk rossz értelemben vett zöld szemléletűek: azt a növényt, ami beteg, féloldalas, megmentésére nincs lehetőség, nem tölti be funkcióját vagy rossz helyen van igenis ki kell vágni. Ne próbáljunk pár száz négyzetméteres kertünkbe három botanikus kertre való növényt bezsúfolni, mert szorosan egymás mellett úgysem tudnak érvényesülni. Gyűjtőszenvedélyünket és növényszeretünket próbáljunk más módon kifejezni.


Developed by AyacLab Web Development