Magnolia Art Kertépítő Kft. - kerttervezés, kertépítés
English


Kertépítés

 

Tereprendezés, terepplasztika

A terepmunkák a kertépítés legnagyobb és sokszor leghosszabb ideig tartó, egyben legköltségesebb munkái. A szakmailag szükséges talajcserék, ültető gödrök, dimbek - dombok, a közmű és öntözőrendszer fektetés, világítás, kerti sziklák behelyezése meghatározzák az egész kert későbbi sorsát. Ezek kevésbé látványos részei a kertépítésnek, hosszú távon viszont alapvetően befolyásolják a kert életét.

Néhány növény, cserje vagy fa helye később is változtatható, azonban a gondatlanul elvégzett terep- és talajmunkák később már nem korrigálhatók, távlatilag kedvezőtlenül befolyásolják a kert életét. Ezért érdemes ezek kivitelezésére nagy figyelmet szentelni.
A terepmunkák során kialakított terepplasztikák, dombok, ölelő terek jelentékeny hangulati elemei a kertnek, melyek sokszor funkcionálisan is komoly szerephez jutnak.

 

Kertberendezési tárgyak, kerti építmények

Kertberendezési tárgyak: padok, kerti bútorok, tűzrakók, grillek, szalonnasütők, szobrok, edények, virágládák, madáretetők, lámpák, szemétgyüjtők, madáritatók. Kerti építmények: támfalak, lépcsők, pergolák, virágrácsok, szaletlik, lugas, kertiház, kerti utak, járdák, burkolatok, teraszok, tipegők

 

Víz architektúra (kerti tavak, patakok, vízesések, csobogók)

Az ember misztikus vonzalma a víz iránt valószínűleg még a megszületése előtti időkből, édesanyja méhéből ered. A magzatvízben eltöltött 9 hónap önfeledt alámerült, körülölelt lebegése biztonságérzetet, védelmet, kényelmet és szeretetet adott.
Később, mikor felnövünk és víz alatt úszunk vagy búvárkodunk, újra átélhetjük ezt az élményt, de ha fürdünk, zuhanyozunk vagy szaunázunk akkor is érezhetjük azt a nyugalmat és békességet amit az anyaméhben éreztünk egykor.
Ez a védelmet nyújtó alámerülő, belemerülő, körülölelő érzésre való törekvés nem csak fizikai szinten, de mentálisan és pszichésen is igaz. Ha egy szimfonikus zenekart hallgatunk, vagy egy könyvet elmélyülten olvasunk, mentálisan mélyülünk el benne. Ez az elmélyülés és körülölelés élmény amit a kertjeinkben a vízzel is szeretnénk nyújtani Önöknek.

 

Sziklakertek, kőkertek

A sziklakertek, kőkertek a sziklákat körülvevő terepplasztikával, akár együtt a víz architektúrával a kert leghangsúlyosabb és legszebb részei. A japánok a köveket a kert ugyanolyan élő elemeinek tekintik, mint mi a növényeket. A 200 millió év történéseit magába záró több mázsás kövek, sziklák láttán talán ez nem is olyan idegen gondolat. A kőbányákban azért válogatjuk kézzel egyenként a fosszilis lenyomatokkal teli mészkősziklákat, hogy sérülés és természet ellenes töredezett felületektől mentesen tudjuk a kertekbe beépíteni. Az elhelyezett és beásott sziklák nyugodt méltóságot adnak a kertnek, melyet a mozgalmas sziklakerti növények oldanak fel, és teszik élettel telivé. A víz megjelenése a sziklakertben patak és kis tavacska formájában - halmazállapota, csobogása, lágy megjelenése révén - más minőséget ad a kertben. A víz csobogásánál megnyugtatóbb kerti zenét, és a patakhoz inni és fürdeni járó madaraknál kellemesebb látványt nehéz találni.

 

Növények

Fák: A fák képeznek áttört falat a kert és a környezet között. Árnyékukkal, téli sziluettjükkel, lombjuk finomságával, színükkel, terméseikkel, virágaikkal és sokszor tekintélyes méreteikkel az emberek szívéhez mindig közel álltak. Talán ezért is mondják róluk, hogy szellem lakozik bennük, az emeli magasra az ágait, teremt kapcsolatot ég és föld között.
A fák mindenképpen a tér egyik legjobban meghatározó vertikális elemei, ezért sem mindegy, hogy milyet és hogyan ültetünk. Javasoljuk, hogy többször iskolázott koros fákat ültessenek, amelyek kiemelkedő díszítőértékükkel rögtön emelik a kert hangulatát. Szakszerű ültetéssel és karózással a fák hamar válhatnak meghatározójává kertjének.

Cserjék vagy más néven bokrok: A cserjék és bokrok az a növénycsoport mely összeköti a fákat és a talajhoz simuló növénycsoportokat. A bokrokkal ölt formát a kert, határolódnak el a terek, a bokrok szegélyezik az ösvényeket, rejtett kerti zugokat, ölelő tereket alkotnak, szobrok és kerti sziklák, építmények megjelenését teszik lágyabbá. A bokrok plasztikussága a japánkertekben hullámzó tömör sövényszerű megjelenésében miniatürizált természetként hat.
Sokféleképpen rendszerezhetnénk a cserjéket virágzás, alak, lombszín, méret, talaj- és fényigény ... stb alapján, azonban itt a lombhullató és örökzöld kategóriát szeretnénk tisztázni. A lombhullatók lehullatják levelüket, télen kopaszok (mint Kojac), míg az örökzöldek ezt nem teszik és télen-nyáron levelekkel borítottak. Az "örökzöldek" fogalom azonban nem csak a tűlevelű (törpefenyő, tiszafa, boróka) és a pikkelylevelű fenyőket (tuja, hamisciprus) takarja, hanem a lomblevelű örökzöldeket is.
Igy a babérmeggyek,mahóniák, buxusok például ilyen növények. Léteznek még télizöldek is, akik általában télen is zöldek maradnak, esetleg nagyon hideg teleken hullatják csak le lombjukat, mely tavasszal újra nő.

Évelők, hagymások és gumósok: Ez az első látásra jelentéktelennek tűnő csoport áll legközelebb szívünkhöz. A fák és cserjék merev ágrendszerét és habitusát szinte megszelídítik a filigrán levelű, virágos évelők. A mindig virágzó évelők állandó színfoltokat adnak a kerthez és ráadásul akkor, amikor a cserjék tömeges virágzása már véget ért.
A hagymás és gumós növények a tavasz első hírnökei és mint az elsők általában, mindig a legnagyobb becsben tartott növények voltak.

Egy-és kétnyári virágok: A kert olyan mint egy hullámzó, mindig változó és pulzáló virágözön, azonban a virágzás mégis tavasszal és nyárelején, valamint ősszel csúcsosodik ki. Frekventált helyeken, bejáratoknál, szem előtt, szükség van olyan növényekre, melyek télen-nyáron mindig nyílnak és díszítenek. Ezeket a növényeket hívjuk egy- és kétnyári virágoknak. Az egynyári virágok májustól a fagyokig díszítenek, a kétnyáriak pedig októbertől - nyár elejéig virágoznak. Az egynyári virágokat felsorolni sem lehet: bársonyvirág, petúniák, begóniák, pistike, zsályák mind kedvelt nyári növényei kertjeinknek. A kétnyáriak közé tartoznak az árvácskák, nefelejcsek, százszorszépek , melyek ősszel, télen és tavasszal díszítenek.

 

Kerti pázsit és gyepfelületek

A gyep és a pázsit fogalma a hétköznapokban szinonimaként használatos. A kertépítésben ez a fogalom két nagyon eltérő minőséget jelent: gyep - kevésbé finom levelű, lazább állományt adó füvekből álló, kevésbé igényes zöldfelület. Ritkábban nyírjuk, illetve kaszáljuk, extenzív fenntartást igényel; pázsit - rendszeresen rövidre nyírt, gondosan ápolt, tömött, szőnyegszerű gyeptakaró, amelyet kizárólag aprószálú, finomlevelű pázsitfüvek alkotnak. A pázsitnál elsődleges az esztétikai szempont, intenzív gondozást igényel.

A finom fűszálú pázsitfüvekből álló szőnyegszerű fűfelület minden kert alapja. A pázsit a növények függőleges, mozgalmas kavalkádjának vízszintes megnyugvása. A pázsitfelület milyensége az egész kert minőségét meghatározza.

Gépparkunkkal biztosítani tudjuk nagyobb felületek füvesítését vetéssel és gyepszőnyegezéssel is. Minőségileg mindkettő azonos eredményt nyújt, azonban a gyepszőnyegezés egy azonnali, gyorsan terhelhető felületet ad, míg a vetésnél hasonló terhelés 6-8 nyírás után lehetséges leghamarabb. Talaj előkészítésben, és fenntartásban mindkettő technológia hasonló. Vetéshez a különböző célokra legmegfelelőbb minőségi fűmagkeverékeket használunk. Pázsitfelületeinket legalább 2 nyírás után adjuk át, addig valamennyi kockázat (felhőszakadás, beköltöző vakond család, szélvihar stb) minket terhel.

 

Ültetés

Bár ültetni - mint mondják - mindenki tud, és csak egy ásó kell hozzá - egyébként mi is így csináljuk, azért nagyon sok múlik rajta. Nagy értékű növények garanciális ültetéséhez sokrétű ismeretanyag szükséges, mely a talajtan, a tápanyagellátás, vízháztartás, növényvédelem és más területeket is érint. A növényeket rendszerint porított marhatrágyás, Osmocote Plusz 12-14 hónapos hatástartalmú komplex műtrágyával ellátott ültető közegbe ültetjük. A közeget szükség esetén más anyagokkal (alginit, komposzt ...) is javítunk. Az ültetésekért és az általunk szállított növényekért öntözés biztosítása esetén 1 év garanciát vállalunk.

 


Developed by AyacLab Web Development